Trimitere articole

Transmiterea articolului

Intrare în cont sau Înregistrare pentru transmiterea articolului

Lista de verificare pentru transmiterea manuscrisului

Ca parte a procesului de transmitere a manuscrisului, autorii sunt solicitați să verifice respectarea regulilor de transmitere a manuscrisului, conform elementelor de mai jos. Manuscrisele transmise pot fi returnate autorilor care nu respectă prevederile ghidului.

  • Manuscrisul nu a fost publicat anterior, nici nu a fost transmis și altei reviste pentru evaluare (ori o explicație a fost oferită în comentariile către editor).
  • Fișierul manuscrisului este în format în OpenOffice, Microsoft Word sau RTF.
  • Textul este scris la distanță de un rând; folosește caractere cu dimensiunea de 12 puncte, folosește de preferință caractere italice în loc de sublinieri (cu excepția adreselor URL); toate ilustrațiile, graficele și tabelele sunt plasate în cadrul textului acolo unde este corespunzător și nu la sfârșitul manuscrisului.
  • Textul este în concordanță cu cerințele stilistice și bibliografice evidențiate în Ghidul Autorilor.

Ghidul autorilor

Cine poate publica

Pot trimite articole cercetatori, cadre didactice universitare si profesionisti cu preocupari legate de domeniul stiintelor socio-economice. Principalele criterii avute in vedere de catre referenti sunt originalitatea, noutatea, potentialul de a starni dezbateri si coerenta expunerii. Documentele trimise pentru publicare vor fi analizate de catre redactori inainte de a fi introduse in procesul de recenzare.
 
Reperele articolelor

Articole in domeniul stiintelor sociale Social Sciences incluzand: General Social Sciences, Sociology and Political Science, Social Sciences (miscellaneous).

Cerinte pentru publicare
Articolul trebuie sa fie trimis, in limba engleza, prin e-mail, ca fisier atasat Word, intr-un singur document care include toate imaginile si tabelele. Cerintele minime care trebuiesc indeplinite privesc urmatoarele aspecte:

  • Dimensiunea: articolul ar trebui sa contina maxim 15 de pagini, inclusiv bibliografie (6000 cuvinte)
  • Titlul: trebuie sa fie concis si sa rezume cat mai adecvat continutul articolului.
  • Format fisier: Microsoft Word.
  • Format text: Times New Roman 12, spatiere la 1 rand.
  • Informatii despre autor/autori (maxim 200 de cuvinte): pentru fiecare autor trebuie sa se mensioneze titlul academic, pozitia curenta, institutia de care apartine, date de contact - telefon si adresa de e-mail. Toate aceste informatii vor fi publice pentru autorii selectati. Prezentarea unui manuscris implica faptul ca autorul certifica ca materialul nu este protejat de copyright si nu este in prezent in curs de revizuire pentru alta publicatie. Daca articolul a aparut, sau va aparea, intr-o alta publicatie, detaliile cu privire la o astfel de publicare trebuie sa fie aduse la cunostinta editorilor, la momentul depunerii.
  • Rezumatul (Abstract): prezinta, pe scurt, scopul, domeniul de aplicare, metodele de cercetare, rezultatele si concluziile articolului. Rezumatul are maxim 250 de cuvinte si este redactat in limba engleza.
  • Cuvintele cheie (4-6 cuvinte cheie): au scopul de a oferi o clasificare rapida pentru articol. Cuvintele cheie, in limba engleza, trebuie prezentate dupa rezumat, separate prin punct si virgula (;).
  • Tabelele: cat mai simple, cu titluri explicative, numerotate in ordinea in care apar in text. Sursa datelor trebuie mentionata sub fiecare tabel (Times New Roman 10, italic, aliniere stanga).
  • Graficele: realizate in Excel, in alb-negru, trebuie inserate si numerotate in ordinea in care apar in text. Fiecare grafic trebuie sa aiba titlu explicativ, sursa datelor fiind mentionata sub fiecare grafic (Times New Roman 10, italic, aliniere stanga).
  • Notele de subsol:se insereaza pe parcursul textului si se numeroteaza cu cifre arabe. Dimensiunile acestora ar trebui sa fie reduse prin aducerea de clarificari pe marginea textului.
  • Referintele bibliografice se mentioneaza in text, astfel: numele autorului, anul de publicare si pagina, toate in paranteze (Ritzer and Goodman, 2003, p. 93) sau daca numele autorului este utilizat in propozitie: ... Ritzer and Goodman (2003, p. 93).La prima referire, cu trei-cinci autori, se dau toate numele, ulterior, se utilizeaza [primul autor] "et al.". In cazul in care se citeaza mai mult de un articol de acelasi autor, din acelasi an, se folosesc literele a, b, c, etc, care sunt trecute dupa anul aparitiei. Citarea unui articol disponibil online dupa aceleasi reguli de la revista sau carte cu specificarea adresei internet unde a fost consultata.
  • Bibliografia: lista completa de referinte citate in text trebuie sa fie prezentata la sfarsitul lucrarii, dupa anexe, in ordinea alfabetica a numelor autorilor si in ordine cronologica pentru un grup de referinte ale aceluiasi autori. Ordinea este urmatoarea: nume autor/autori, an aparitie, titlu, editura, oras; de exemplu:

Rea, A., Tripier, M., 2008, Sociologie de l'immigration, La Decouverte, Paris 

Koh, H. K. (2010). A 2020 vision for healthy people. New England Journal of Medicine, 362(18), 1653–1656

Procesul de recenzare

Articolele sunt recenzate de catre doi specialisti. In functie de recomandarile acestora, editorii iau decizia publicarii/respingerii articolului sau fac sugestii de imbunatatire autorului/autorilor. Editorii isi rezerva dreptul de a face schimbari de redactare minore la articolele trimise, inclusiv corectarea greselilor gramaticale, de punctuatie si scriere, precum si la formatul articolului, dar nu vor fi efectuate modificari majore fara aprobarea autorului. Daca sunt necesare modificari majore, articolul este inapoiat autorului pentru ca acesta sa faca modificarile necesare. Autorii sunt anunsasi, prin e-mail, despre starea articolelor trimise in cel mult 6 saptamani de la data primirii.
Articolele acceptate pentru publicare sunt trimise autorilor pentru bunul de tipar. Autorii sunt rugati sa raspunda redactiei in cel mult 7 zile. Autorii care trimit articole catre redactie isi declara implicit acordul cu publicarea in aceste conditii.
 
Procesul recenziei inter pares

  1. Recenzia inter pares: Standarde și descriere

1.1. Evaluarea editorială
Aceasta este prima etapă a evaluării, în care articolul propus pentru evaluare este luat în considerație din perspectivă tehnică și administrativă. Evaluarea este realizată de un editor pentru a identifica dacă articolul corespunde specificului jurnalului și dacă abordează subiecte care sunt direct legate de subiectul ediției curente. De asemenea, editorul va evalua dacă autorul respectă cerințele editorial, cum ar fi sistemul de citare, respectarea parametrilor tehnici ai jurnalului conform formatelor disponibile online, sau structura articolului.
Numai după ce au fost îndeplinite cerințele tehnice, de către autor, articolul va fi supus procesului de evaluare inter pares și i se va evalua calitatea științifică.

1.2. Evaluarea științifică
 După ce textele sunt analizate din perspectivă științifică, recenzorii își vor comunica decizia și observațiile/cerințele (dacă este cazul) drept condiție în vederea publicării. Editorul va transmite decizia recenzorilor autorului și, dacă recenzorii au convenit asupraa acceptării în vederea publicării, dar recomandă modificări în text, acesta este retransmis autorului pentru a efectua respectivele modificări. O data ce au fost realizate modificările solicitate, textul este returnat recenzorilor din Comitetul de Publicare pentru a verifica versiunea finală a textului și a-și comunica decizia.
Evaluarea științifică este realizată prin procedura de recenzie inter pares în orb.
Procesul de recenzie inter pares în orb constă din alocarea unui manuscris în orb (fără nici un fel de informații de identificare ale autorului/autorilor) către un recenzor a cărui identitate nu este cunoscută autorului care și-a transmis manuscrisul în vederea evaluării, identitatea acestui evaluator continuând să rămână necunoscută și după finalizarea procesului de evaluare. Corespondența dintre recenzor/I și autor/i va fi mediate de către editor.
Rezultatele evaluării pot fi după cum urmează: acceptare, acceptare cu modificări, ori respingere. Dacă manuscrisul este acceptat cu modificări, autorul va fi solicitat să realizeze acele corecturi.

       2. Evaluarea etică

Evaluarea etică se realizează pe două direcții, respectiv Etica Editorială și Etica Cercetării.
În ceea ce privește Etica Editorială, aceasta analizează suspiciunile de plagiat, ori alte atribuiri necorespunzătoare referitoare la autor (inclusiv autori care au contribuit la realizarea textului ori a cercetării și excluderea autorilor care au contribuit). De asemenea, se vor urmări potențialele conflicte de interese care au apărut după publicarea de către EXPERT, a drepturilor de reproducere a imaginilor, textului, ori drepturi de republicare a unor fragmente, acolo unde este cazul. Se urmărește evitarea cererilor duble de finanțare atunci când publicarea este finanțată din fonduri publice.
A doua direcție vizează realizarea unei evaluări care analizează respectarea regulilor etice ale cercetării științifice, acolo unde este cazul: regulile referitoare la confidențialitatea datelor; obținerea acordului persoanei/persoanelor intervievate în scopurile cercetării pe are ați inclus-o în volum; protecția intereselor persoanelor fizice sau juridice pentru a nu se aduce încălcări ale dreptului la imagine, ori ale altor drepturi natural prevăzute de lege.

 
Articolele sunt recenzate de catre doi specialisti. In functie de recomandarile acestora, editorii iau decizia publicarii/respingerii articolului sau fac sugestii de imbunatatire autorului/autorilor. Editorii isi rezerva dreptul de a face schimbari de redactare minore la articolele trimise, inclusiv corectarea greselilor gramaticale, de punctuatie si scriere, precum si la formatul articolului, dar nu vor fi efectuate modificari majore fara aprobarea autorului. Daca sunt necesare modificari majore, articolul este inapoiat autorului pentru ca acesta sa faca modificarile necesare. Autorii sunt anunțați, prin e-mail, despre starea articolelor trimise in cel mult 6 saptamani de la data primirii.
 
Articolele acceptate pentru publicare sunt trimise autorilor pentru bunul de tipar. Autorii sunt rugati sa raspunda redactiei in cel mult 7 zile. Autorii care trimit articole catre redactie isi declara implicit acordul cu publicarea in aceste conditii.
DECLARAȚIA ANTI-PLAGIAT

 
Declarația de confidențialitate

Numele și adresele de email înregistrate pe site-ul acestei reviste vor fi folosite exclusive pentru scopurile declarate ale revistei și nu vor fi disponibile pentru orice alte scopuri ori pentru terțe părți.